/ iStock
През 1953 г. гигантска буря преминава през Северно море и предизвиква приливна вълна в Нидерландия, Белгия и Обединеното кралство.

Много диги, контролиращи нивото на водата, бяха просто отнесени, тъй като водата се разпространи далеч навътре в сушата. В Обединеното кралство загиват над 300 души, а в Нидерландия - над 1 800 души. По онова време около една пета от територията на Нидерландия е била под морското равнище. Повече от 2000 квадратни километра земя са били наводнени, включително почти цялата провинция Зеландия. Оттогава са създадени защитни съоръжения.

Дали обаче те ще бъдат достатъчни, за да задържат очакваното покачване на морското равнище вследствие на изменението на климата?

След това бедствие в Нидерландия стартира Планът "Делта" с цел защита на бреговете: изградени са 500 километра диги и бариери, за да се създаде най-голямата структура за защита на водите в света. Дори днес продължават да се издигат диги и да се създават дюни. Но с изменението на климата, повишаването на морското равнище и все по-честите екстремни метеорологични явления се задават въпроси дали тези предпазни мерки са достатъчни.
БГНЕС