/ БГНЕС
Системата от плаващи диги "Мойсей" се задейства заради изключително високото покачване на водното равнище във Венецианската лагуна и спаси Венеция от големи наводнения, съобщиха италиански медии.

Двама мъже караха водни ски по Канале Гранде във Венеция (ВИДЕО)

Заради проливните дъждове из цяла Италия метеоролозите прогнозираха, че водното ниво в лагуната, или така наречената "висока вода" ще достигне 170 сантиметра днес. Това е близо до рекордните нива.
 

Венеция
БГНЕС


В резултат на предупреждението бяха вдигнати подводните диги на "Мойсей" през нощта, което предпази града и прочутия му площад "Сан Марко" от големи поражения.

В града бушуват и силни ветрове, а проливните валежи продължават да валят. Това обаче не попречи на няколко смели туристи да излязат на разходка в града.


【LIVE】 Piazza San Marco - Venezia | SkylineWebcams

Феноменът "висока вода" във Венеция се дължи на комбинация от фактори, обострени от климатичните промени. Сред тези феномени са покачване на морското равнище, необичайно големите приливи и подронването и слягането на терените, на които е изграден градът.

"Ако бариерите на "Мойсей" не бяха тук, щеше да има катастрофално наводнение във Венеция", заяви италианският министър на инфраструктурата Матео Салвини.

А кметът на Венеция Луиджи Бруняро допълни, че ако не е била системата от диги, то нивото на водата в района на Пунта дела Догана във Венеция, където се сливат двата големи канала -  Канале гранде и Каналът Джудека - е щяло да бъде 173 сантиметра. "Щяхме да имаме ново опустошение, ако не беше "Мойсей", написа той в страницата си във Фейсбук. "Трябва да имаме куража да правим избори и да вярваме в технологиите", добави Бруняро.
 

Венеция
БГНЕС


"Мойсей", проектиран през 1984 г. и в който бяха вложени милиарди евро, заработи за първи път през 2020 г. след закъснения в реализацията и корупционни скандали. "Мойсей" е проектиран така, че да може да предпази града от приливи, достигащи 3 метра.


Венеция приканва туристите да пият вода от фонтаните

Според прогнозите "високата вода" във Венеция ще продължи и в сряда, и  в четвъртък, като се смята и, че през двата дни нивото ще е 140 сантиметра.

Проливни дъждове и наводнения имаше иначе и в Сардиния, Лацио и Абруцо, допълва АНСА.
БТА