кашляне кихане
кашляне кихане / Thinkstock/Getty Images
Частиците, с които се пренася коронавируса, могат да останат по-дълго време във въздуха, отколкото се предполагаше, предаде „Скай нюз“.

Финландски учени показаха 3D модел, който илюстрира наглед как се разпространява и пренася коронавируса чрез малки аерозоли, когато някой говори, киха или кашля.

Индия разреши износа на определено количество хидроксихлорохин след призива на Тръмп

По този начин отново се акцентира колко е важно да няма струпване на хора в затворени пространства в условията на пандемията.

Изследователите са моделирали сценарий, в който даден човек кашля между рафтове, подобно в супермаркетите. Те откриват, че аерозолите се разпръсват от непосредствената близост до кашлящия, но това може да отнеме минути, не секунди, за да може да се разсеят.



„Някой, заразен с коронавируса, може да се изкашля веднъж и да си тръгне от помощението веднага, но малките аерозолни частици ще останат“, заявява Вил Вюрен, който е част от изследователския екип. По думите му тези аерозоли могат да попаднат лесно на друг човек наоколо.

В Австралия тестват антипаразитен препарат срещу COVID-19

3D моделът показва движението на подобни частици, които са по-малки от 20 микрометра. При сухата кашлица, както е при COVID-19, те са по-малки от 15 микрометра.