учен
учен / iStock/Getty Images
Проучванията до този момент са само лабораторни, предстоят и клинични тестове
Съвместно проучване на специалисти от Австралийския университет Монаш и Изследователския институт за инфекции и имунитет Дохърти доказа ефективността на антипаразитния препарат ивермектин в борбата с коронавируса. Това съобщиха от пресслужбата на университета, отбелязвайки, че доклад за работата на учените е публикуван в списанието „Antiviral Research“.

Резултатите от лабораторно изследване, проведено в Кралската болница в Мелбърн, показаха, че добре познатото и достъпно антипаразитно средство ивермектин спира развитието на вируса SARS-CoV-2 в клетъчната мембрана за 48 часа.

Индия разреши износа на определено количество хидроксихлорохин след призива на Тръмп

„Установихме, че дори една доза от препарата, която не е токсична за клетките, може почти напълно - на 99,98% - да унищожи вирусната РНК за 48 часа и значително да намали концентрацията на вируси в околната среда за 24 часа“, казва водещият автор на изследването, д-р Кайли Уогстаф от училището по биомедицина в австралийския университет.
Според експерта досега ефективността на препарата е доказана само в лабораторни условия и изисква потвърждение в на клинични тестове.

"Ивермектинът в момента е много широко използван в целия свят и се счита за безопасно средство, но трябва да разберем дали дозировката, която може да се използва за хора, ще бъде ефективна в борбата с коронавируса. Това е следващата ни стъпка", обясни Уогстаф.

Бил Гейтс: Животът ще се нормализира след като се осигури ваксина за всички

Изследователите отбелязват, че механизмът, по който ивермектин действа върху вируса, е неизвестен. Предполага се, че ефективността му се основава на способността му да потиска въздействието на вируса върху клетъчния имунитет.

Пресслужбата на университета подчерта, че въпреки доказаната си лабораторна ефикасност, ивермектин все още не може да се използва за лечение или профилактика на COVID-19 при хора. Използването на този препарат в борбата срещу коронавирусната инфекция в бъдеще зависи от резултатите от предклиничните и клиничните тестове, по време на които ще бъде доказана неговата ефективност и безопасност, както и ще се определи дозировката, която може да потисне вируса в човешкото тяло.

Какви са реалистичните срокове за изобретяването на ваксина срещу COVID-19? (ВИДЕО)

Ивермектин – лекарствено средство, антипаразитен препарат, се използва за лечение на хора и домашни животни от ендо- и ектопаразитни заболявания. За откритието на инвермектин е присъдена Нобелова награда за физика и медицина за 2015 г.
 
БГНЕС