/ Istock
Двадесет и осем души са подведени под съдебна отговорност по дело за малтретиране на възрастни хора в домове за социални грижи в Румъния във връзка със случай, който нашумя миналата година и бе наречен от местните медии „приюти на ужасите“.

Повдигнати са обвинения за експлоатация на хора и злоупотреба с власт на 28 лица, сред които управителят на дома за възрастни хора в град Волунтари близо до Букурещ Щефан Годей, съобщава Аджерпрес. Случаят се разследваше от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. Аджерпрес уточнява, че от дирекцията не са съобщили за даване на ход на делото, но то е било регистрирано в понеделник в трибунала на Илфов – окръга, в който попада град Волунтари.

Шокиращо разкритие: Приют на ужасите в Румъния

Сред обвиняемите е и началник от Дирекцията за социални грижи и закрила на детето в Илфов.

През юли 2023 г. близо 100 възрастни хора бяха спасени от три институции за социални грижи във Волунтари, където обитателите, много от които хора с увреждания, са били бити, подлагани на глад и принудителен труд. Румънските медии нарекоха случая „приюти на ужасите“. Разкритията доведоха до масови проверки в този тип институции в цялата страна, бяха уволнени някои длъжностни лица, а двама министри подадоха оставки.

Според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) през ноември 2020 г. в окръг Илфов са създадени две организирани престъпни групи с цел експлоатация на хора с увреждания и хора в уязвимо положение. Експлоатацията на жертвите се е извършвала чрез подлагането им на нечовешко или унизително отношение, принудителен неплатен труд и физическо насилие.

Хората са били лишавани от достатъчна и подходяща храна, от лекарства и грижи, като същевременно са били държани в подчинение на членовете на организираните престъпни групи с цел получаване на неправомерни финансови облаги от лидерите на групите и други членове, посочва Аджерпрес, като се позовава на ДРПОПТ.

До момента не е съобщена датата, на която ще започне съдебният процес.
 
София Георгиева/БТА