18 станаха жертвите в рухналия пансион в Турция
18 станаха жертвите в рухналия пансион в Турция / cнимкa: БГНЕС

Турската полиция задържа днес трима души във връзка със срутването на пансион край град Таскент, на 350 км южно от Анкара. Загиналите са вече 18, предаде Анадолската агенция. Сградата рухна рано в петък след експлозия на газ в кухнята. В нощта срещу събота бе намерено тялото на 13-годишно момиченце, с което жертвите станаха 18.

Трима души - директорът на училището, неговият заместник и председателят на религиозната фондация, която управлява пансиона, са задържани, за да бъдат разпитани, посочва Анадолската агенция. Жертвите са 17 ученички на възраст от 8 до 16 г. – повечето от бедни семейства от района – и един учител.

Според местна инженерна организация, направила предварителен оглед, конструкцията на сградата е била слаба. Не е била извършена инспекция в съответствие със закона и фондацията е организирала летните курсове за изучаване на Корана без разрешение. Либералният всекидневник "Радикал" хвърля отговорността за нещастието върху управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). По настояване на ПСР през 2005 г. бе прокаран закон, според който отговорниците на неразрешени образователни институции се наказват само с глоба вместо със затвор, припомня вестникът.