/ iStock/Getty Images
Близо 7000 са официално признатите езици по света, но доста от тях скоро може да изчезнат напълно, предаде ДПА.

Според изследване, проведено в Австралия, около половината от езиците по света са застрашени от изчезване, а 1500 от тях може да изчезнат напълно до края на века.

"Ако не се вземат мерки, изчезването на езици може да се утрои в рамките на 40 години, като поне един език месечно би могъл да изчезва", казват авторите на изследването. Те съветват да се създадат учебни програми, които да подкрепят обучението на два езика и да насърчават усвояването майчиния език и използването на регионално доминиращите езици.

Резултатите от изследването, проведено под ръководството на Австралийския национален университет, бяха публикувани в онлайн изданието "Нейчър еколъджи енд еволушън".
Учените са открили неочаквани и изненадващи заплахи за езиците, казва съавторът на изследването Линдъл Бронам. Една от тях, например, е добре развитата пътна инфраструктура.

"Установихме, че колкото повече пътища има, свързващи града с провинцията, селата с по-големите населените места, толкова по-висок е рискът езиците да бъдат застрашени. Сякаш пътищата помагат на доминиращите езици да пометат по-малките езици", каза Бронам.

От друга страна било установено, че контактът с други местни езици не е проблем и заплаха. Всъщност, езиците, които влизат в контакт с множество други местни, са изложени на далеч по-малък риск от изчезване.

Изследването съдържа и уроци за опазване на застрашените езици на коренното население в Австралия. Съавторът на изследването Фелисити Мийкинс казва, че Австралия е сред страните с най-висок индекс за загуба на езици в света. От 250-те езика, говорени някога от коренното население, са останали едва 40 и днес децата изучават едва десетина от тях.

"Когато един език бъде изгубен или "заспи", както казваме ние за езиците, които вече не се говорят, губим толкова много от човешкото културно многообразие", каза Бронам.

Според него много от езиците, за които се очаква да изчезнат през този век, все още се използват активно. 
БТА