15 души загинаха при масова паника на гей парад в Германия
15 души загинаха при масова паника на гей парад в Германия / снимки: Reuters

15 души загинаха при масова паника, настъпила по време на традиционния Парад на любовта - музикален техно гей парад в западногерманския град Дуисбург, съобщи полицията. Жертвите са девет жени и шестима мъже. Ранени са близо 50 души.

Участниците в парада са загинали при блъсканица в тунел.

Според организаторите в парада участват 1,4 млн. души.

Властите решиха да не прекратяват шествието, за да не предизвикат още по-голяма паника. Повечето от участниците все още не са разбрали за трагедията.

Дълъг кортеж от камиони платформи с оркестри, изпълняващи оглушителна техномузика, дефилира в района на старата товарна гара в Дуисбург.

Парадът се провежда почти всяка година в Германия от дебюта му през 1989 г. в Берлин, за да настоява за равни права на хомосексуалистите, отбелязва БТА.

15 души загинаха при масова паника на гей парад в Германия
netinfo

Блъсканицата започнала, когато полицията се опитала да попречи на хиляди хора да достигнат през входния тунел до вече претъпканото място, откъдето започвал парадът. Органите на реда все още се опитват да установят какво точно се е случило, но ситуацията е много хаотична, заяви полицейски източник. Той отбеляза, че преди началото на масовата паника, полицията е използвала високоговорители, за да уведоми прииждащите хора да си тръгнат. В полицейската операция по овладяване на ситуацията са се включили девет хеликоптера.

Загиналите били премазани в широкия тунел, като екипите за спешна медицинска помощ трудно се придвижват към тях.

Вследствие на трагедията бе затворена за движение една от близките магистрали. Централната градска гара в Дуисбург е блокирана, тъй като участници започнали да ходят по релсите. Властите са наели 120 автобуса, за да извозят хората до домовете им през нощта. Открита е "гореща линия" за изясняване на съдбата на пострадалите. В Дуисбург има проблеми с връзката на мобилните телефони, вероятно поради претоварване на мрежите.

15 души загинаха при масова паника на гей парад в Германия
netinfo

Полицията в Дуисбург била уведомена за предстоящата масова паника малко преди началото на трагедията, съобщи пред ДПА един от очевидците на разигралата се драма. Според 21-годишния участник в Парада на любовта Фабио полицията била предупредена за струпването на прекалено много хора във входния тунел поне 30 минути преди началото на масовата паника. "Ние бяхме в средата на множеството. Все повече и повече хора се опитваха да стигнат до мястото (на парада)", разказа той.

След това Фабио и приятелката му почти стигнали до края на тунела, но когато видели, че няма как да продължат по-нататък, поели на обратно и след като си пробили път с лакти и едва дишали, успели да излязат. Двамата незабавно уведомили полицията, че скоро ще се стигне до масова паника. "Това бе около 45 минути преди началото на инцидента. Вече имаше хора, изтласкани в редици", допълни този очевидец.

15 души загинаха при масова паника на гей парад в Германия
netinfo

Парадът на любовта някога бе истинска институция в Берлин, но от 2007 г. се провежда в индустриалната Рурска област, отбелязва Асошиейтед прес. Парадът води началото си от мирна демонстрация през 1989 г. за равни права на хомосексуалистите. Оттогава той прерасна в масов празник на открито на клубната култура, като през 1999 г. събра рекордните 1,5 милиона участници. През следващите години обаче парадът започна да изпитва финансови проблеми и се натъкна на съпротива от страна на представители на берлинските власти, в резултат на което организаторите се принудиха да го провеждат на други места.