148 души, от които 132 деца, загинаха при атака на пакистански талибани в училище
148 души, от които 132 деца, загинаха при атака на пакистански талибани в училище / БГНЕС

По официални данни 148 души, сред които 132 деца, бяха убити при нападението на талибаните срещу гимназията, в която се обучават деца на военни в северозападния пакистански град Пешавар,предаде ДПА.

Ранени по последни данни 124 души, допълва Ройтерс. Двайсет и пет от тях са в тежко състояние, посочва АФП.

И шестимата талибани, атакували училището, вече са мъртви, предаде ДПА, като се позова на съобщение на властите. Петима от нападателите са били ликвидирани от командоси, а шестият е взривил колана с експлозиви, който носел, се казва в изявление на пакистанската армия. Сега продължава операцията по претърсването на училището за евентуални заложени вътре бомби.

Към настоящия момент сградата на училището е на практика напълно разрушена. Талибаните, поели отговорност за атаката, казаха, че нападателите са носили колани с експлозиви, посочват Ройтерс и ТАСС.

Цялата операция е продължила 7 часа и е била затруднена от експлозивите, заложени в училището от талибаните. Повечето от убитите деца са на възраст между 10 и 20 години.

По повод на трагедията пакистанският премиер Наваз Шариф каза, че пътува за Пешавар. Той определи атаката като национална трагедия, предизвикана от диваци, предаде Ройтерс.

"Загиналите деца са мои деца. Аз загубих тези деца. Цялата ни нация изгуби тези деца", каза Шариф.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд осъди нападението и каза, че светът гледа с ужас и невярване на този отвратителен терористичен акт.

"Дори в тези най-мрачни времена аз призовавам пакистанския народ да не се отказва от надеждата и от вдъхновението, които Нобеловата награда за мир на Малала Юсафзаи вдъхна на всички нас. Моето послание към вас е, че не трябва да се отказвате и от вашата борба срещу този безумен тероризъм", се подчертава в изявление на Ягланд.

По-рано това вече направиха френския президент Франсоа Оланд и от премиера на Индия Нарендра Моди.

Посланикът на САЩ в Пакистан Ричард Олсън също определи атаката като безчувствено и нехуманно нападение срещу невинни студенти и преподаватели. Съединените щати са на страната на народа на Пакистан и на всички, които се борят срещу терористичната заплаха, подчерта той.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер нарече нападението "проява на жестоко малодушие". Той подчерта, че атаката, при която загинаха деца и учители, превишава по ужас всичко видяно досега в Пакистан, който от години е мишена на терористите.

В провинция Хайбер-Пахтунхва, където се намира Пешавар, е обявен тридневен национален траур, предаде ТАСС.

Източник: БТА