Четиринайсет души бяха ранени при самоубийствен бомбен атентат пред католическа катедрала в индонезийския град Макасар, провинция Южно Сулавеси днес сутринта, съобщиха световните агенции, като се позовават на местната полиция. 

Първоначално беше съобщено за девет ранени - петима църковни служители и четирима богомолци.

Мощната бомба избухнала след приключването на литургията по случай Палмова неделя в препълнената катедрала. Сред ранените са и трима служители от охраната на храма.

Полицията смята, че нападението било извършено от двама души на мотоциклет, които се опитали да влязат в двора на катедралата, но били спрени от охраната, съобщи ДПА.

"Атаката срещу католическа катедрала в индонезийския град Макасар е самоубийствен атентат", заяви индонезийският министър-координатор по въпросите на сигурността Мохамад Махфуд, предаде Франс прес.

"Двамата извършители на атаката са убити", заяви министърът. При нападението, извършено след месата по случай Палмова неделя, бяха ранени най-малко 20 души.

Един от извършителите на нападението срещу католическа катедрала в индонезийския град Макасар, е част от радикално движение, подкрепящо групата Ислямска държава, предаде Франс прес, като цитира изявление на полицията.

"Той е част от ДЖАД", заяви пред медиите началникът на полицията в страната Листийо Сиджит Прабово, визирайки групировката Джамаа Аншарут Даула. "Тази група е част от или е свързана с тази, която проведе операция на остров Холо на Филипините" през 2019 г.", добави той.
БТА