13 села са унищожени от цунами на Соломоновите острови
13 села са унищожени от цунами на Соломоновите острови / netinfo

Най-малко 20 души са загинали и 13 села са унищожени от цунамите, които удариха западното крайбрежие на Соломоновите острови, предаде агенция Франс прес, като цитира съобщение на полицията.

Обявено е извънредно положение след приливната вълна, предизвикана от земетресение с магнитуд 8 степен по скалата на Рихтер.

Всички къщи в засегнатите села са срутени. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, тъй като все още има хора в неизвестност. Според телевизионния канал Скай нюз неколкостотин души са изчезнали при природното бедствие.

Спасителните отряди и хуманитарната помощ все още не са пристигнали до зоната на бедствието заради проблеми с транспорта, предаде ИТАР-ТАСС. Очаква се първите хеликоптери да пристигнат днес до Гизо, административния център на най-засегнатия район, където, според данни на властите, от бедствието са пострадали около пет хиляди души и са разрушени над 900 сгради.

Тази нощ жителите на града са прекарали по хълмовете и възвишенията около Гизо заради продължаващите отслабващи земни трусове. Вчера след силния трус от осма степен са последвали още две земетресения със сила шеста степен и най-малко 15 земни труса от пета степен, предаде ИТАР-ТАСС.