Нов формат за ЕП по лека атлетика, наградиха Шаламанова
Нов формат за ЕП по лека атлетика, наградиха Шаламанова / netinfo

Световната университетска шампионка на 3000 метра с препятствия и победителка от Маратона на София Добринка Шаламанова бе отличена със специален плакет от ОСК Академик да успехите си в последните месеци.

Председателят на дружеството Ваньо Найденов поздрави лекоатлетката ни и разкри, че вече са направени постъпки пред ДАМС Шаламанова да бъде премирана подобаващо за това, че донесе първи златен медал за страната ни от 15 години насам от Универсиада с отличието, което извоюва в Тайланд.

„Благодаря за признанието”, каза скромно Добринка и добави, че мечтае за участие във финал на голямо първенство.

„Титлата е на българския студентски спорт, който в момента е в забвение. Дано този медал провокира институциите”, пък отсече личният треньор на Добринка Шаламанова проф. Петър Бонов, който коментира още: „Универсиадата е една малка Олимпиада. Там се прави преглед на олимпийските резерви. Добринка има покрит норматив за участие на Олимпиадата и заедно мечтаем за класиране във финала на 3000 метра с препятствия. Мотивите ни са преди всичко морални, но и подкрепата на федерацията не е без значение. Без Добри Карамаринов едва ли бихме постигнали и тези резултати, а се надяваме и на по-добри условия в бъдещата подготовка.”

Проф. Бонов заяви още: „Имал съм привилегията да тренирам много големи български атлетки като Николина Щерева и Светла Златева, а те всички са били различни характери. Добринка не прави изключение. Тя е последователна, отдадена и много целенасочена в спорта. Даже в определена степен има много по-голяма мотивация от други атлетки, които съм тренирал.”

Президентът на федерацията ни по лека атлетика Добромир Карамаринов пък буквално преди часове се завърна от Конгрес на Европейската централа и разкри, че вече е утвърдено обновяването на формата на купа Европа. От 2009-та година европейското отборно първенство ще се провежда в 4 групи, а най-добрите 12 тима ще се състезават в Суперлигата, където влизат и мъжете, и жените, а не както бе досега – отделно. Най-вероятно България ще попадне в първа лига, според класирането в ранглистата. Другото утвърдено предложение е Европейските първенства да се провеждат на всеки две години от Барселона’2010 нататък, като в олимпийските години шампионатите ще са и квалификация за Игрите, а от програмата в тези години ще липсват само маратонът и спортното ходене.

Ректорът на НСА „Васил Левски” проф. Лъчезар Димитров също поздрави Добринка Шаламанова за успехите и по повод изграждането на футболна база на Академията добави, че всичко е на ниво предварителна работа.