Милиони пеят и пият в официалните фен зони
Милиони пеят и пият в официалните фен зони / netinfo
Над 2 милиона души са изгледали мачовете от Евро 2008 в официалните зони на Австрия и Швейцария. Грандиозната статистика ще стане ясна след края на шампионата, но грубите сметки на организаторите показват, че това ще един от поводите за гордост на домакините, които не се славят с кой знае колко силни отбори, а и действителността го доказа, след като и двата тима не намериха място на четвъртфиналите.

Лидер по този показател е фен зоната във Виена, която бе увеличена, за да приюти придошлите агитки, като се очаква на финала, който ще се играе в австрийската столица (29 юни), това да е едно от най-горещите места на Стария континент.

Всички мачове могат да бъдат наблюдавани на огромните монитори, а за доброто настроение се грижат както местни, така и гостуващи изпълнители.

Любопитното е, че зоните в Клагенфурт са две – открита и закрита, като организаторите са помислили и за вечерите, в които времето няма да е достатъчно благосклонно към привържениците. Това е и мястото, където могат да се срещнат хора от всички култури, както и кулинарните изкушения на различните държави.

На територията на зоните са разположени много на брой палатки, пълни преди всичко с огромни количества бира и сувенири. Домакините в Клагенфурт предвидливо са помислили и за най-човешките нужди на феновете – тоалетните са разположени на всеки ъгъл, за да не се стига го ситуацията, с която организаторите в Базел трябваше да се справят – поставяне на допълнителни санитарни възли, за да могат холандските привърженици да престанат да използват стените на сградите и градинките на местните жители.

В малкия австрийски град, приютил двубоя между Хърватия и Полша (1:0), се оказа, че феновете от група В, се бяха обединили срещу сочения за лидер тим на Германия. Често срещана картинка в центъра на града преди двубоя бяха привърженици на Австрия, на “шахматистите” и на “дружина полска” да се прегръщат и пея заедно “Довиждане, Германия!”. Оказа се, че сметките без кръчмар не излизат, особено когато той се казва Михаел Балак.