Феноменалният Лейкърс детронира Сан Антонио
Феноменалният Лейкърс детронира Сан Антонио / netinfo
Лос Анжелис Лейкърс е първият финалист в Националната баскетболна асоциация. „Езерняците” станаха за 29-ти път шампиони на Западната конференция, след като тази нощ се наложиха над Сан Антонио със 100:92 в мач №5 от серията. Така 36 години след първата титла на Лейкърс, Коби Брайънт и компания ще имат шанс да прибавят още слава към историята. Сан Антонио пък ще трябва да помахат за сбогом на своя триумф от миналата година, защото няма да могат да защитават титлата си.

Сан Антонио пропусна своя шанс да стигне поне до шести мач, в който щеше да има домакинско предимство. „Шпорите” започнаха невероятно добре срещата и игра много силно почти през цялото първо полувреме. Тимът на Лейкърс изглеждаше леко зашеметен, когато в един момент се оказа със 17 точки назад в резултата. Гостите обаче показаха за пореден път неспособността си да задържат огромния аванс, и позволиха той да се стопи само до шест точки на почивката. Подобен обрат „езерняците” сътвориха и в Мач №1 от серията, която днес спечелиха с повече от категоричното 4-1.

Екзалтираната публика в „Стейпълс сентър” се въодушеви в началото на втората част, когато само с резерви на терена, Лейкърс започна да намалява постепенно пасива си, благодарение на Джордан Фармър. Оттам се събудиха и звездите Брайънт, Пау Гасол и Ламар Одъм и наистина прекършиха притеснения тим на Сан Антонио. Гостите бяха напълно сковани от мисълта, че трябва да спечелят на всяка цена и това се отрази на стрелбата им, веднъж настигнати от съперника.

През второто полувреме всичко вървеше по план за наставника на домакините Фил Джексън, който ще има шанс да прибави 10-ти шампионски пръстен на ръката си. Двата състава изиграха великолепна страхотна последна четвърт, достойна за край на серията, в която си вкараха общо 65 точки.

Феноменалният Коби Брайънт направи най-добрия си мач в тази серия именно тази нощ, и след като проспа първата четвърт, завърши с 39 точки. Пау Гасол бе не по-малко брилянтен със своите 12 точки, 19 борби, пет асистенции и четири блокирани изстрела. В допълнение Одъм вкара 13 точки, а всички баскетболисти, влезли в игра за Лейкърс, успяха да вкарат в противниковия кош.

След началния тласък, единствено Тим Дънкан и Тони Паркър успяваха да направят играта си за Сан Антонио. Дънкан завърши с 19 точки и 15 борби, докато Паркър реализира 23 точки. Ману Джинобили записа разочароващи 31 минути на терена само с девет точки, а не на мястото си бе и Фабрисио Оберто, който за 17 минути на паркета има само две точки и една борба.

Лос Анжелис Лейкърс вече чака своя съперник от Източната конференция, където Бостън спори за титлата с Детройт. „Стейпълс сентър” изпрати на крака своите любимци, скандирайки MVP, MVP за най-добрия баскетболист тази година – Коби Брайънт. На трибуните бе бившият шампион с Лейкърс Джери Уест, както и звезди от шоубизнеса като Джак Никълсън, Камерън Диас, Дензел Уошингтън и Адам Сандлър.

Ако Бостън се класира за финала срещу Лейкърс, двата тима ще подновят най-голямото съперничество в историята. За последно те се изправиха един срещу друг през 1987, когато Лейкърс спечели трофея. Именно тези два тима са с най-много титли във витрината си – Лейкърс има 14, а Бостън – 16.