ЦСКА и Макаби спорят за трона на Европа довечера
ЦСКА и Макаби спорят за трона на Европа довечера / netinfo
Баскетболна Европа официално ще има нов крал довечера. Големият финал в най-популярното клубно състезание на Стария континент противопоставя Макаби Тел Авив и ЦСКА Москва. Двубоят в Мадрид започва в 22 часа, а от 19 часа Монтепаски Сиена и ТАУ Керамика ще определят носителя на бронзовите медали.

Два от най-знаменитите тима в последните години – Макаби и ЦСКА ще заемат трона, на който до днес стоеше гръцкия Панатинайкос. Сблъсъкът довечера ще е първият финал в испанската столица след 1967-ма година, когато Реал Мадрид бие Милано. И двата отбора са играли седем пъти на Финалната четворка от 2000-та година насам, а за руснаците това е шесто участие поред. Макаби Тел Авив и ЦСКА Москва са се срещали в три от тези Финални четворки, като израелският клуб печели полуфиналите през 2001-а и 2004-та, а ЦСКА надделява във финала през 2006-та година в Прага.

„Много съм щастлив да бъда тук благодарение на играчите ми. Очакваме с нетърпение финала, където ще се срещнат два велики отбора”, сподели наставникът на Макаби Звика Шерф, а неговият колега Еторе Месина коментира: „Не мисля, че в един единствен мач може да има фаворит. Феновете и журналистите са тези, които посочват фаворити. Сигурно ще е интересно за гледане.”

„Показахме характер в полуфиналите и двата състава заслужено стигнаха до битката за титлата. Имаме необходимия опит и знаем как да играем в подобни мачове”, отсече гръцката звезда на московчани Тео Папалукас.

Капитанът на тима от Тел Авив Дерик Шарп, който отново бе движеща сила за своите съотборници в полуфинала срещу Монтепаски заяви: „Надявам се историята от Прага да не се повтори, когато се срещнахме с ЦСКА и ние да спечелим този път. Винаги трябва да играеш за нещо, а за Макаби е просто чест да играеш в този тим.”

Сериозно българско присъствие пък има на Финалната четворка на Евролигата в Мадрид. Селекционерът на националния ни тим Пини Гершон и асистентът му Тити Папазов са на трибуните, както и треньорите Тина Димитрова и Стефан Михайлов, и една от най-перспективните ни баскетболистки Екатерина Димитрова.