Българката Екатерина Атанасова стана световен шампион по джаги
Българката Екатерина Атанасова стана световен шампион по джаги / netinfo

Българската състезателка Екатерина Атанасова стана световна шампионка по футбол на маса джаги в първенството, провело се от 3 до 6 януари в Нант, Франция. Освен това тя завърши и първа за спортен сезон 2012, като оглави Световната ранглиста.

През годините тя е шесткратен шампион за България, а има и бронзови медали на единици и двойки заедно с Александра Новкова от последните четири световни първенства.

Атанасова е и шампион на Германия в Немската женска лига с отбор от Берлин.

Тъй като оглавява световната ранглиста за сезон 2012-та година тя бе поставена под номер едно в схемата на Световното първенство в Нант. Българката стартира с две победи от 3:1 над състезателкаи от Швейцария и Белгия.

На четвъртфинал тя преодолява германката Щефани Шмид, след като спасява два мач бола, а на полуфинал отстранява състезателката на Дания - Амейли Бремер – миналогодишния световен шампион.

На финал Атанасова се изправи срещу състезателката под номер 2 в световната ранглиста Лили Андрес, и също го печели с 3:1.

„Усещането бе невероятно, несравнимо с нищо друго досега! Не можех да повярвам, че завърших състезанието без нито една загуба...Не можех да осъзная, че нося Световната титла и успях да изведа България начело в световен план и така да защитя първото си място в Международната ранглиста. Бях и все още съм неимоверно щастлива! Този успех дължа на семейството си, приятелите си, партньорите си, както и на съотборниците си, които ме подкрепяха безрезервно и докрай. Много съм им благодарна и се надявам България да продължи да се състезава и да жъне успехи не само при жените, а и във всички други категории – мъже, младежи, ветерани. Пожелавам на всички ентусиасти да не си поставят граници и да се отдадат на това, в което вярват, защото когато човек иска да постигне нещо – би могло да стане, дори и никой да не вярва в това!,” споделя Екатерина Атанасова.

снимки: Yann Chemineau