България почти умря насред Тирана
България почти умря насред Тирана / netinfo

Българският национален отбор по футбол преминава през най-тъжните си дни. Препъни-камъкът за „трикольорите” в квалификационния цикъл за Евро 2008 носи името Албания. Момчетата на Димитър Пенев (Христо Стоичков, Станимир Стоилов…) за втори път не успяха да победят „шкиптерите” и след нулевото равенство в София, тази вечер направиха 1:1 в Тирана.

Единственото попадение за домакините бе дело на българин – Радостин Кишишев увенча делото на колегите си с неспасяем автогол в 31-та минута, а Бербатов се разписа в 87-та, за да изравни. Албанците пропуснаха и дузпа в самия край на двубоя.

Хиксът на България класира Румъния и почти сигурно Холандия, като и двата ни съперника спечелиха днешните си срещи. България остана с 19 точки, Румъния е с цели 26, а Холандия с 23. До края на квалификациите има още два кръга.

Двубоят започна равностойно, като в първите минути Илиев шутира с глава към Бекай, а Дуро удари напречната греда над Петков. Чудесна възможност пропусна Бербатов в 17-та минута, когато Мартин Петров центрира меко върху главата му, но нападателят удари топката твърде слабо и стражът на албанците се справи без проблем.

Като психологически стимул за домакините сякаш подейства изгонването на техния селекционер Ото Барич в 24-та минута на двубоя. Тогава реферът Фриц Щухлик прати специалиста на трибуните, но от този момент момчетата му заиграха по-добре. За разлика от тях темпото в българския тим постепенно спадаше, а идеите в отбора напълно се изпариха. В последната третина от първото полувреме на терена имаше само един състав – този на Албания. Домакините стигнаха и до попадение в 31-та минута, след пряк свободен удар на Дуро, след който Кишишев отклони топката в мрежата на Петков. Богдани пропусна и още две положения, а в самия край на първите 45 минути България изпадна в глуха защита.

Нещата се промениха твърде малко след почивката и въпреки лекото активизиране на „трикольорите”, нищо съществено не се случи в наказателното поле на Албания. Добрите възможности за нашия отбор се брояха на пръсти, но и домакините предпочитаха да съхранят крехката си преднина, без да рискуват много. На терена се появиха Чавдар Янков и Благой Георгиев, а по-късно и Христо Йовов.

Ивелин Попов имаше изгодно положение в 51-та минута, когато бе изведен от Бербатов, но младокът опита твърде немощен удар, за да застраши вратата на албанците. Мартин Петров също опита да отбележи, но късметът му изневери и след като финтира двама защитници на домакините, би слабо и бранител в червено изби от гол линията. Най-чистата възможност за гол в албанската врата бе в 75-та минута, когато след шут на Янков, вратарят Бекай почти си вкара кълбото в мрежата, но в последния миг я овладя.

Димитър Бербатов все пак направи лично постижение, след като изравни в 87-та минута. Той получи добра топка от Христо Йовов в средата на наказателното поле и технично я прати във вратата. Бербо излезе на второ място в голмайсторската ранглиста, като задмина Христо Стоичков и вече е с 38 гола.

Срамът на България щеше да е пълен, ако го нямаше Георги Петков. Вратарят спаси дузпа на Скела, отсъдена за игра с ръка на Томашич в 90-та минута, а секунди след това стражът извади и шут на Дуро. Петков бе единственият човек на мястото си в мача срещу Албания, който се представи на обичайното си ниво.

В следващия си мач България приема Румъния на 17 ноември.

В другите два мача от група G:

Люксембург - Румъния 0:2

Холандия - Словения 2:0