Би Би Си разкри корупция сред треньорите на Острова
Би Би Си разкри корупция сред треньорите на Острова / netinfo

Телевизия Би Би Си излъчи едночасов филм наречен Мръсните тайни на футбола, посветен на вземането на подкупи от мениджъри в английската Висша лига. Двама футболни трансферни агенти твърдят, че са дали подкуп на един от кандидатите за мениджърския пост на Англия след оттеглянето на Свен-Йоран Ериксон - треньора на Болтън Сам Алардайс.

Това става ясно от тайно заснети кадри във филма от екипа на предаването Панорама на ББС. Алардайс бе един от възможните наследници на Ериксон преди поста да бъде даден на Стив

Макларън. Самият Биг Сам, както е известен мениджърът на Болтън, заяви за ББС, че никога не е вземал подкуп. Тайно е заснет сина на Сам, Крейг Алардайс, който казва, че е много лесно да урежда сделки, защото именно баща му е мениджър на клуба.

Заснет е тайно и друг мениджър от Висшата лига - Хари Реднап на Портсмут. Той разговаря с агента Питър Харисън за възможността да купи Анди Тод, капитан на Блекбърн, незаконно, според правилата на Английската футболна асоциация.

Третият засегнат във филма е спортният директорът на Челси Франк Арнесен, който отговаря и за младите таланти. Той е заснет тайно в незаконен контакт за привличането на 15-годишната подрастваща звезда на Мидълзбро Натан Порит.

Миналата година Челси бяха глобени 500 000 паунда за незаконен контакт при опит за привличане на Ашли Коул от Арсенал. Освен това в предаването за първи път бивш трансферен агент прави признание, че е бил свидетел на корупция.

Трима отделни лицензирани в момента агенти заявяват пред скрита камера, че е нормално за няколко от мениджърите във Висшата лига да вземат подкупи. Един от агентите, Чарлз Колимор, който е разпознат от треньора на Лутън - Майк Нюъл като един от двамата, предлагали му пари, казва в прав текст, че във Висшата лига има около 6-8 мениджъри, с които може да се работи под масата.

След като са били информирани за подготвяния филм от екипа на Панорама на ББС, всички замесени или отричат да са вземали подкупи или казват, че са говорели врели-некипели, защото са се усъмнили в представящия се за биснесмен човек на ББС, работил с агентите. През март лорд Стивънс, бивш шеф в лондонската полиция, бе назначен да разследва твърденията за подкупи във Висшата лига, след думите на Майк Нюъл от Лутън, че са му били предлагани пари за трансфери. Неговият доклад се очаква в началото на октомври.

След друг филм на предаването Панорама, посветен на корупцията в Олмпийското движение –Да купиш игрите, оставка подаде шефа на Българския Олмпийски комитет Иван Славков-Батето.