/ Istock
Шестима души бяха ранени рано днес, но никой от тях не пострада сериозно, по време на първото надбягване с бикове на испанския фестивал "Сан Фермин", съобщиха медици, цитирани от АФП.

"Шестима души бяха откарани в болница" с наранявания по лицето или крайниците, получени при падане или стъпкване по време на първото състезание от фестивала в северния град Памплона, съобщи говорителят на Червения кръст Хосе Алдаба пред испанската обществена телевизия.

Надбягванията с бикове, при които хиляди хора се стичат, за да гледат или да се присъединят към група от половинтонни бикове по тесни калдъръмени улици, традиционно започват на 7 юли и се провеждат всяка сутрин в 8:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич) в продължение на осем дни.

"Изглежда, че нито едно от нараняванията не е сериозно", каза Алдаба. "За 7 юли, който все още е един от най-многолюдните, това беше "чисто" бягане".

Събитията за бягане с бикове са акцент в летните празници в цяла Испания, като най-известен е фестивалът Сан Фермин.
От 1911 г. насам 16 души са загинали по време на бягането с бикове на Сан Фермин. Последният смъртен случай е през 2009 г., когато бик разкъсва 27-годишен испанец.
БГНЕС