/ iStock/Getty Images
Ракът на маточната шийка е едно от водещите по честота и смъртност онкозаболявания в целия свят. У нас цервикалният рак причинява смъртта на поне една жена всеки ден. Информираността на обществото и профилактиката са два фактора, играещи основна роля за прекъсване на черната статистика. За нуждата от профилактика Филипа Ненкова разбира едва когато е диагностицирана с цервикален рак. В онзи момент тя е на 65 години и работи като фризьор.

„В продължение на една седмица изпитвах много силна болка. Не бях посещавала гинеколога си от няколко години, защото смятах, че съм в отлично здраве, но оплакванията ми започнаха да пречат на работата ми и бях принудена да си запиша час за гинекологичен преглед. Резултатите от цитонамазката излязоха съмнителни и след провеждането на допълнителни изследвания ми бе поставена диагнозата рак на маточната шийка. Бях шокирана, но не се паникьосах. Не се разплаках. Спомням си чувството, което изпитах, и никога няма да го забравя – имах усещането, че съм извън тялото си.“ – споделя Филипа.

Няколко седмици след диагнозата тя започва лечение с химио- и лъчетерапия. Днес вече е здрава, върнала се е на работа и се чувства прекрасно.

„Искам да призова всички жени да обръщат внимание на здравето си и да се погрижат за себе си в случай на притеснителни симптоми. Не забравяйте и за редовното вземане на цитонамазка. Наистина може да ви спаси живота.“ - допълва Филипа.

Специалистите съветват всички сексуално активни жени над 21 г. да се подлагат ежегодно на скрининг за рак на шийката на матката. Те напомнят, че установено навреме, онкозаболяването е напълно лечимо.