/ Dariknews.bg, архив
Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) започва ежегодната си пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).
 
Тази година инициативата е под надслов "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си". Всеки ден само в столицата се преливат над 100 литра кръв, показват данни на центъра по хематология.
 
На 9 април, от 9.00 до 13.00 ч. мобилни екипи за кръводаряване от НЦТХ ще бъдат разположени в близост до храм "Св. Неделя" (площад "Св. Неделя" 19, в аулата на Богословския факултет); до храм "Св. Седмочисленици" - в сградата на Шесто основно училище "Граф Игнатиев"; в храм "Св. Параскева" (бул. "Г. С. Раковски" 58); в храм "Покров Богородичен" (зад хотел "Родина").
 
Българската православна църква е изразила подкрепата си за хуманната проява на доброволно кръводаряване, а Епархийското ръководство на Софийската света митрополия официално е дала благословията си за провеждане на инициативата, допълниха от пресслужбата.