За още едно българче осигурява ин витро процедури за 36 двойки
За още едно българче осигурява ин витро процедури за 36 двойки / снимка: Дарик радио - Пловдив /

36 бездетни двойки ще бъдат подпомогнати с ваучери от по 4 хиляди лева за ин витро процедури в рамките на благотворителната кампания на пловдивската козметична фирма "Роза импекс".

 

Всяка двойка, която иска да кандидатства за дарението, трябва да попълни регистрационна форма в интернет сайта на кампанията „За още едно българче” www.za1bg.com. Условията за одобряване на кандидатите са определени на база анонимна анкета и са съгласувани със специалисти от фондация „Искам бебе” и сдружение „Зачатие”, които са партньори в инициативата. 

 

Крайният срок за попълване на регистрационната форма и участие в първия жребий на 14 юни, когато ще бъдат изтеглени имената на 18 двойки, е 31-ви май. За определянето на другите 18 двойки жребият ще бъде на 16 ноември, а срокът за попълване на формата е 1 ноември.

 

Всяка изтеглена двойка сама ще избира клиниката, в която да се извърши оплождането, уточни управителят на компанията Димитър Георгиев.

 

„Бизнесът заема нишата, образувана от административната безотговорност на държавата”, каза зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Антония Първанова. Така тя коментира инициативата на фона на боксуването на Държавния фонд „Ин витро”, който с 20 млн. лева от излишъка за 2008-ма и от бюджета за 2009-та трябва да финансира близо 4 000 ин витро опита.