Всеки втори българин е с наднормено тегло
Всеки втори българин е с наднормено тегло / netinfo

Всеки втори българин е с наднормено тегло. Това каза пред журналисти д-р Светлозара Илиева от Асоциацията за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Близо 57 на сто от българите страдат от наднормено тегло, а 33 на сто - от затлъстяване. Със затлъстяване са и 10 на сто от българските деца. Около 25 на сто от европейците са със затлъстяване, добави Илиева.

В рамките на изложението "Алея на здравето", което ще бъде от 26 до 29 април в НДК, ще се извършват безплатни консултации със специалисти и измерване на параметри, засягащи наднорменото тегло - индекс на телесна маса, мастна телесна маса, активна телесна маса и др., каза още тя.

Общоевропейският проект "DIOGenes" е мащабна програма за идентифициране, изучаване и прилагане в хранителната промишленост на различни диетични режими, които ще подпомогнат борбата с пандемията на нашето време - затлъстяването, посочи д-р Илиева.

Петгодишният проект е подкрепен от Европейския съюз с 14,5 млн. евро. В проекта в България участват 106 семейства, в които единият родител и едното дете страдат от затлъстяване. Търсим връзка в генетичното предразположение към затлъстяването, като изследваме генетичен материал, взет от участниците в проекта, добави д-р Илиева. През първите осем месеца от началото на проекта участниците консумират нискокалорична храна, като очакването е теглото им да се намали с до осем процента. През следващите шест месеца те ползват препоръчителна диета, а през останалите шест - участниците се хранят на свободен режим, поясни тя.

Здравните разходи, свързани с преодоляването на проблема със свръхтеглото в Европейският съюз са 70-130 млрд. евро.

Проектът "DIOGenes" е включен в Шестата рамкова програма на Европейската комисия. В него участват специалисти в нутрициологията и обезитологията от Дания, Холандия, Германия, Испания, Англия, Гърция, Чехия и България.

Институционален координатор на проекта за България е болница "Цар Борис Трети".

Изпълнението на проекта ще продължи до края на 2009 г. Неговата цел е чрез научните центрове, които работят в областта на метаболизма и здравето, да се проучи влиянието на хранителните режими върху 350 български семейства. На базата на изследванията ще се идентифицират геномни предиктори на успешно намаляване на телесното тегло и ще се разработят - с помощта на хранителни компании и предприятия - нови храни с добър вкус, които помагат да се намали приемът на храна чрез предизвикването на сигнали за ситост. Ще се създадат и нови правила, съвети и хранителни режими, които могат да се прилагат в здравната практика, за да се поддържа здравословно телесно тегло, каза още д-р Илиева.