Връчиха на Силви Вартан орден за човеколюбие
Връчиха на Силви Вартан орден за човеколюбие / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Връчиха на Силви Вартан орден за човеколюбие
72013
Връчиха на Силви Вартан орден за човеколюбие
  • Връчиха на Силви Вартан орден за човеколюбие

Асоциацията „Силви Вартан за България" и Българския червен кръст отбелязаха 21-годишнина от съвместната си работа заедно за нормалното порасване и развитие на децата у нас.

Равносметката - 75 болници в цялата страна са получили необходимо оборудване за по-ефективно диагностициране и лечение на най-малките пациенти, а от началото на програмата „Топъл обяд" през 2004 година над 8000 деца са получавали всеки ден топла храна на обща стойност 1 180 000 лв.

По време на отбелязването на годишнината световноизвестната певица с български корени получи орден за човеколюбие от председателя на Червения кръст Христо Григоров.

Всеки път, когато Силви Вартан посети родината си, срещите с публиката минават изключително емоционално. При визитата си през 1991 година се ражда идеята за създаване на асоциация с хуманитарна и културна насоченост основно към децата в неравностойно положение у нас.

Над 20 години по-късно децата, които са получили животоспасяваща помощ по време на раждането си, благодарение на закупените медицински апарати или тези, които всеки ден получават топъл обяд определят Силви като ангел и добър човек.

„Искам да ви кажа, че всеки път, когато идвам в България, част от сърцето ми се отчупва. Винаги гледам за тази част от сърцето си, която оставих тук", каза Вартан на малчуганите на български език.

Теофана Теохарова е приятел от детските години на Силви Вартан, а днес е зам.-председател на асоциацията.

„Започнахме и решихме, че е най-правилно да купуваме апаратура за детски болници, за да могат всички деца - без привилегии, да се ползват от нея. Това безкрайно помогна при тази демографска криза да направим повече за децата", разказа тя.

Малкият Сашко получава храна всеки ден от програмата „ Топъл обяд". Споделя, че е отличник в училище, а любимият му предмет е математика. Днес той се срещна за първи път със Силви Вартан и в знак на благодарност й подари букет цветя:

„Честно казано, не мога да обясня какво точно изпитах, но й благодарих от сърце".

Заради хуманитарната си дейност Силви Вартан получи най-високото отличие на БЧК - орден за човеколюбие.