ВМРО лого
ВМРО лого / ВМРО
Проф. Ивайло Дичев да се извини публично заради спекулата с историята на България по отношение на Македония, настояваме преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ да бъде докладван на Етичната комисия! Това се казва в изявление на ВМРО-младежи по повод интервю на професора пред медия от Северна Македония.

По-долу предлагаме какво още се казва в изявлението.

„Наскоро във Фейсбук се появи интервю с проф. Ивайло Дичев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за македонска телевизия, в което този учен наговори редица нелепости, измислени факти, абсурдни антибългарски тези, от които нас от Национален младежки комитет на ВМРО ни е срам
Прилагаме линк към интервюто:


https://www.facebook.com/100000983234727/posts/3408213759221365/?extid=WAEQKsthDJQDbvMn&d=n

Това е повод да изпратим писмо до проф. дфн Анастас Герджиков от името на НМК на ВМРО, в което отправяме призив към него да докладва проф. Ивайло Дичев на Етичната комисия към СУ заради скандалното му изказване в македонската медия.

В контекста на добрите взаимоотношения между двете страни не е редно да се правят такива изказвания, още повече че бившият ректор проф. Иван Илчев е член на историческата комисия към правителството. Казаното от проф. Дичев уронва престижа не само на българската държава, но и на университета, превърнал се в символ на образованието у нас.

Твърдо се обявяваме против твърдението, че ние от ВМРО използваме темата за Македония за отклоняване на вниманието от протестите. Това е груба спекулация, която обижда всички българи, отдадени на над 100-годишната кауза Македония.

Обижда всички македонски българи, дали живота си, посветили се на делото. Обижда македонските родове Шапкареви, Дрангови. Ние от ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната. За тези груби и несъстоятелни обвинения ние държим проф. Дичев да се извини публично.

Звучи абсурдно университетски преподавател да повтаря целенасочено македонистките тези, че след Втората световна война българските войски под егидата на нацистите от Германия са окупирали Македония и Егейска Тракия; че македонците учели по история, че българите са фашисти, а пък ние – че този момент е било Освобождението на българите по тези земи; че ние българите, трябва да поемем вината за това време и за окупацията. Моля?

Г-н Дичев, отново ще Ви кажем – извинете се, веднага, бързо. България не е окупирала Македония и Егейска Тракия. България се е борила за своя национален идеал, за своя народ, за своята кауза. Нещо, което на Вас очевидно Ви е непознато. Чрез думите си потъпквате паметта, делото и борбата на загиналите за свободата на българския народ.

Абсурдни са и противоречивите коментари относно т. нар. „македонски“ език, с които професорът обиди своите колеги от БАН, които ясно и категорично доказаха, че това, което няма значение за г-н Дичев, всъщност е диалект от българското езиково землище. Настояваме и заради тези свои твърдения преподавателят да прояви колегиалност и да се извини на Българската академия на науките.

Имаше и няколко интересни моменти в интервюто на проф. Дичев, в което той говори за това, че миналото няма да се промени и защо трябва да се занимаваме с него. Миналото си е там и се изучава и интерпретира.

Точно така, проф. Дичев – много правилно – интерпретира се. Ако комисията между България и Македония за разрешаване на спорната история не разреши проблемите с историята, то тя ще продължава да бъде интерпретирана грешно, ще продължи македонистката пропаганда, а нашите събратя оттатък границата ще продължават да бъдат облъчени от коминтерновската машина.

Г-н Дичев, докато говорите за мостове и магистрали за сближаване на „двата ни народа“ Вие продължавате да ги горите и продължавате да разширявате пропастта, отваряна години наред от съветските, сръбските и българските комунисти.

Ние не искаме това!

Ето защо ще продължаваме да се борим тази комисия да изчисти спорните въпроси, за да няма изкривяване и злоупотреба с историческите факти, защото Македония е българска и ще остане такава, докато всички ние се борим за всеки един българин от Охрид до Черно море!“