ВМРО настоя Св. Синод да прати наш свещеник в Истанбул
ВМРО настоя Св. Синод да прати наш свещеник в Истанбул / IStock
Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул, настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“. Това се казва в декларация на ВМРО в отговор на необяснимото допускане свещеник на Вселенската патриаршия да поеме духовното водачество на българската общност в Истанбул.

„Изненадващо за нас се оказва, че от близо месец клирикът, който обгрижва религиозните нужди на сънародниците ни зад граница, се е прибрал у нас по здравословни причини, но вместо да бъде изпратен друг отец, е назначен такъв от Цариградската патриаршия. За нас това е пропуск, чрез който губим позиции, извоювани преди повече от половин век“, предупреждават от ВМРО.

„За нас от ВМРО правата по отношение на вероизповеданията на сънародниците ни зад граница винаги са били един от основните приоритети. Смятаме, че Българската православна църква ще постъпи национално отговорно спрямо православните българи в Цариград, както го е правила назад в годините, и в много кратки срокове ще вземе решение, което да разреши проблема.

Ето защо настояваме Светият синод да изчисти пречките по назначаването на български свещеник в църквата „Св. Стефан“, за да не бъде допусната грешка, която да се окаже фатална за запазването на половинвековна традиция. Напомняме, че наскоро именно турската държава смени статута на друга емблематична за християнския свят църква – „Св. София“, което допълнително донесе негативни емоции за клира.


Смятаме, че проблемът е от изключително значение, защото неведнъж в историята ни български клирици са били подменяни по подобен начин и това винаги е било удар срещу националното самосъзнание на сънародниците ни, както и нашата държавност. Извоюването на Екзархия през 1870 г. е сочено и като исторически успех, защото Църквата е очертавала границите на българския етнос. В момента Ердоган разширява „сърдечните“ граници на религиозната си Османска империя, докато с подобни действия нашата страна мълчаливо отстъпва отвоювани български права и духовни територии.

Политиката на Цариградската патриаршия към Западните Балкани трябва също да ни тревожи. Неслучайно обръщаме внимание и към това. Преди дни новият-стар премиер на Северна Македония Зоран Заев направи нещо, което е не по-малко скандално от опитите за присвояването на Гоце Делчев и на други герои от българската история. Той написа писмо до Вселенския патриарх Вартоломей да се застъпи за признаването на автокефален статут на Македонската православна църква - Охридската архиепископия.

Това не трябва да се подминава с мълчание. А историята е красноречива и за нас няма място за съмнения в чия юрисдикция е самопровъзгласилата се през 1967 г. Македонска църква. И неслучайно и тя не е призната от нито една православна църква до днес.

Затова се обръщаме към външния министър г-жа Захариева и към Св. синод, които ясно трябва да заявят, че българската държавност и неприкосновеността на историческите граници на Българската патриаршия са част от националните ни интереси и България ще води твърда и последователна външна политика по тези въпроси“, завършва посланието на ВМРО.