Вижте как да се предпазите от мъртво вълнение в морето
Вижте как да се предпазите от мъртво вълнение в морето / БГНЕС, архив

Синоптиците предупреждават за силно вълнение в морето от понеделник. Мъртвото вълнение се появява, когато задуха североизточен вятър.

"То представлява река в морето, където цветът на водата е по-бял. Има повече балончета, повече вълни се получават, докато другата вълна е с друг цвят и там е по-спокойно", уточнява водният спасител Петър Русев пред NOVA.

Червеният флаг не спира туристите да влизат в морето

Мъртвото течение може да се образува дори на 5-10 метра от брега. Миналата година по родното Черноморие случаите на удавяне са около 30. Това лято при предното мъртво вълнение в края на юли също има регистрирани смъртни случаи. Причината основно е самонадеяност от страна на летовниците, много често в неохраняема зона.

Затова ако попаднем в ситуация, когато мъртвото течение ни задърпа навътре в морето, не бива да изпадаме в паника. Трябва да се опитаме да легнем над водата, да викаме и да махаме за помощ към спасителите. Друг важен съвет е да влизаме в морето поне с още един човек, за да може да ни се притече на помощ при нужда.

Спасителите искат плажна полиция

И най-важното: преди да влезем във морето, да погледнем флаговата сигнализация. Ако флагът е червен, то това е знак, че морето крие опасност за живота и здравето ни.

Източник: Nova.bg