В Лъки отвори врати атрактивна къща „Природа и наследство”
В Лъки отвори врати атрактивна къща „Природа и наследство” / БГНЕС, архив

Уникални предмети от бита на родопчаните, някои от които непознати за младите, са подредени в единствената по рода си в региона атрактивна къща в Лъки. Експонатите показват всички дейности, които родопчаните са извършвали, за да преживяват.

Къщата „Природа и наследство” отвори врати и веднага започна привлича туристи, разказа Рилка Кузманова от общинската администрация.

Всички експонати са дарени от жителите на Лъки и околните населени места. Най-атрактивна и богата е стаята, която показва самата родопчанка с нейните носии и ежедневния бит, защото, по думите на кмета на Лъки Валентин Симеонов, няма родопска къща, която да не пази носии и предмети на бита. С целия си блясък е показана християнската женска носия, която е различна за различните населени места.

Юговската носия, типична и за с. Борово, е по-семпла и обагрена в жълто, уточнява Рилка Кузманова. В селата Джурково, Дряново, Здравец и махала Брайлово в женските дрехи преобладават повече червените цветове. Те са показани с риза, с вълненик, със салтамарка, с престилка, с пояс, с колан и пафти, с чорапи и кърпа, с терлици.

Подредена е и мъжката носия. В същата стая могат да се видят две бебешки люлки - едната на дървена стойка, а другата е т.нар. юговска люлка, която е вързана на тавана и в нея са отгледани поколения родопчани.

В отделна стая е показана кухнята на родопската къща и предмети от домашните занаяти - дървен креват, сандъци, полици, долапи, синии, трикраки и големи столчета с неизменната за всяка къща бурилка за масло и бърканица, както и хаванче, хромел, тикла, дървени лъжици, медни сахани и други.

Всеки посетител може да влезе в тъкачния стан и да изпита тръпката на родопчанката, която е тъкала, за да облича челядта си, да реди китни губери, да тъче огнени престилки и фино бяло платно за мъжки и женски ризи. Пак там може да се видят как и с какво се е орало в Родопите, как е събирано сено, с какви инструменти са си вадили хляба дюлгерите.

Богатството на Родопа планина е наредено в отделна стая. Показани са кристали, дарени от миньори при рудодобива, основният поминък на хората дълги години.

Къщата е изградена за две години по проект „Подземни звезди и Родопското минало” и е на стойност 325 540 лева. Целта на проекта е да допринесе за повишаването на туристическата атрактивност на община Лъки, добави Кузманова.

Източник: БТА