/ Thinkstock/Getty Images
България изцяло подкрепя политиката на УНИЦЕФ по отношение на ранното детско развитие и грижата за децата и има желание да разшири съвместната дейност с организацията, е заявил министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на среща с представителя на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
 
Тази година се очаква да стартира и новата петгодишна програма за работа между българското правителство и организацията, в която е надградено всичко постигнато до момента, е посочила Мария Хесус Конде. Оценката на УНИЦЕФ е, че България е постигнала много в посока на ранното детско развитие, но има необходимост от по-добра координация между отделните ведомства.
 
Според експертите на неправителствената организация у нас има добре развито майчино и детско здравеопазване. В тази посока от УНИЦЕФ предлагат прилагането и у нас на техен, вече работещ в много държави инструмент за оценка на психологичното развитие на децата в най-ранна възраст.
 
България е добър пример и по отношение на процеса на деинституционализация на децата, е отбелязала Мария Хесус Конде и даде за пример, че преди 10 години децата в институции са били близо 12 000, сега са останали около 1000. Добрият опит в тази посока ще бъде представен и на конференция в Брюксел, която УНИЦЕФ организира.
 
Министър Ананиев и представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде са обсъдили и възможността да бъде изготвен оперативен план за съвместна работа.
БТА