Учениците от Американския колеж с най-високи резултати от матурите
Учениците от Американския колеж с най-високи резултати от матурите / снимкa: Sofia Photo Agency

Има сериозни различия в резултатите от матурите и годишните оценки по същите предмети за миналата година. Някъде разликата е от цяла единица, съобщи просветния министър Даниел Вълчев. Той призна, че има случаи на преписване по време на провеждането на матурите, а някои квестори са подсказвали на зрелостниците. Учениците от Американския колеж в столицата са показали най-високи резултати на теста по български език и литература.

В Американския колеж, където повечето предмети се преподават на английски език, средният успех на матурата по български език и литература е 5,80. В топ 10 по тази дисциплина са още столичното 73-то училище, Немската гимназия, Италианският лицей в Горна баня, както и училища в Пазарджик, Бургас, Пловдив, Варна и Ловеч.

„По български език и литература има няколко гимназии, които не могат да „закачат” средно 3, а ако направим проверка в тях, нещо което ще направим, от сега можем да се обзаложим, че успехът ще е над 4. Това е въпрос на много по-сериозен анализ, но във всеки случай ще реагираме”, съобщи още Вълчев.

Притеснителен, според министъра, е и фактът, че 36 процента от явилите се на матурата по български и литература изобщо не са писали по последната задача, която изискваше създаване на текст.

„Малко над 1000 зрелостници са получили по две двойки, 38 от тях са получили пълни нули, което е трудно да се получи, но така или иначе на изпита имат пълна нула. Процентът на децата, които не са преминали успешно този изпит, т.е. тези, които ще трябва да го повторят е 10,8”, каза Вълчев.

Повече от 8 хиляди и 500 зрелостници са с по две отлични оценки на зрелостните изпити.