/ БГНЕС
Учениците ще ходят безплатно на театър, ще посещават галерии и концертни зали
101142
Учениците ще ходят безплатно на театър, ще посещават галерии и концертни зали
  • Учениците ще ходят безплатно на театър, ще посещават галерии и концертни зали
Учениците от първи до десети клас ще ходят безплатно на театър, ще посещават галерии и концертни зали, а творци от различните изкуства ще влизат в учебните часове.

До 2500 лв. годишно ще се отпускат на всяко училище за тези дейности, които ще са свързани с учебното съдържание. За това са отделени 250 000 лв., но при по-голям интерес ще се осигури дофинансиране. Това става възможно по силата на споразумение за сътрудничество между министерствата на образованието и на културата, което беше подписано днес в Народния театър.

БГНЕС

"Искаме да провеждаме последователна политика на разширяване на образователната среда на учениците. Миналата година като част от националната програма"съвременна образователна среда" модула "Музеите като образователна среда". Над 5000 ученици са посетили музеи", отчете просветният министър Красимир Вълчев.
 
"Образованието на 21 в. не е само знания , но и изграждането на умения и отношения. Много важна част са изкуствата в тази политика. Подготвяме и програма с Българска академия на науките (БАН) - повече ученици да посетят институтите и музеите на БАН", съобщи още Вълчев.

Красимир Вълчев Румен Димитров
БГНЕС

"Само позитиви носи това споразумение, ние създаваме нов вид публика. Едни образователни програми на нашите културни институти., които ще разширят техните възможности и ще обогатят и техния репертоар", заяви зам.-министърът на културата Румен Димитров след подписването.
 
"За такъв вид образование се говори много години. Едва сега то вече е факт", допълни той.