Трикове: Как коледната свещ да гори по-дълго и по-добре
Трикове: Как коледната свещ да гори по-дълго и по-добре / Thinkstock/Getty Images

Коледната свещ придава топлина и уют по празниците и е важна част от украсата у дома. На пазара предлагането е голямо. Има изобилие от свещи с различни аромати и декорации - със сцени на Рождество Христово, с фолклорни мотиви, зимни пейзажи, с шейни и елени, както и с Дядо Коледа.

Коледната свещ ще гори по-дълго време и по-добре, ако се прилагат няколко правила.

Фитилът на коледната свещ трябва да се поддържа с дължина 1 см. Когато стане малко по-голям, трябва леко да се подреже с ножица. Ако пък се размести, трябва внимателно да се върне в центъра на свещта. При първоначалното запалване свещта трябва да гори един час и след това постепенно времето на горене да се увеличава.

Свещите са красиви, но могат да бъдат и опасни, затова трябва да се гасят, когато излизаме от помещението.

За гасенето обаче също има правилен начин, който малко хора знаят - фитилът се потапя в разтопения парафин. „Гасенето на свещта с потапяне на фитила в разтопения под него парафин е много важно, защото свещта изгасва моментално и не пропушва, а особено важно е, че така свещта се напоява с парафин и при следващо запалване тя гори точно както преди това“, казва производителят на свещи Харалан Хараланов.

Ако се загаси по друг начин, след това, при повторното запалване фитилът е сух, няма парафин на него и не гори както трябва. Обикновено тлее две-три до пет минути, докато се разгори хубаво. Така че е редно свещта да се гаси, като се потапя в парафин, за да гори и следващия път много добре, казва производителят на свещи.