Три болници се обединяват в кампания за борба с рака на гърдата
Три болници се обединяват в кампания за борба с рака на гърдата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Три болници се обединяват в кампания за борба с рака на гърдата
67041
Три болници се обединяват в кампания за борба с рака на гърдата
  • Три болници се обединяват в кампания за борба с рака на гърдата

Едва 0,7 на сто от жените с рак на гърдата у нас се диагностицират в нулев стадий. В страните с утвърдена и работеща система за изследвания делът на тези пациентки е около 18%, поясни доц. Георги Байчев от Военномедицинската академия по време на обявяването на кампания за борба с коварното заболяване, обединила три лечебни заведения у нас.

Байчев допълни, че всяка трета жена с рак на гърдата в България се диагностицира късно, тоест в трети или четвърти стадий на болестта. За да се прекъсне тази тенденция, според Байчев. скринингът на тези заболявания трябва да се превърне в национална политика.

Независимо от това, че в развитите страни заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава средно с 1-2% годишно, в тях смъртността от това онкологично заболяване спада също с 1% всяка година, поясни Байчев и допълни, че това се дължи на добре действащите системи за скрининг.

Този месец три болници у нас се обединяват в кампания за борба с рака на гърдата. Кампанията се инициира от столичната болница "Св. София," съобщи директорът й д-р Иван Костов, а в нея се включват и Военномедицинската академия, както и варненската болница "Св. Марина": „Ние сме общинска болница. започваме кампания за безплатни профилактични прегледи и консултации, което е един добър знак, тъй като ние, болниците, работим в условия на един сериозен финансов недоимък. Със старта на нашата кампания очакваме да ни бъде съобщено, че за последното тримесечие Касата ще плаща с една трета по-малко пари за изработените клинични пътеки, но ние обичаме нашите пациенти и каквото зависи от нас, включително и тази безплатна кампания, ние ще я направим".

През целия октомври в "Св. София" и "Св. Марина" изследванията ще се провеждат всеки четвъртък, а желаещите да се прегледат във ВМА ще могат да го направят всеки делничен ден, с изключение на петъците, посочват специалистите.

От болница "Св. София" припомниха, че ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Всяка година у нас тежката диагноза получават около 3800 жени, а около 1200 умират от заболяването.