Съкращават сроковете за Фонда за лечение на деца
Съкращават сроковете за Фонда за лечение на деца / БГНЕС, архив
Съкращават сроковете за Фонда за лечение на деца
89228
Съкращават сроковете за Фонда за лечение на деца
Съкращават сроковете за Фонда за лечение на деца
  • Съкращават сроковете за Фонда за лечение на деца
  • Съкращават сроковете за Фонда за лечение на деца

Съкращават се сроковете за окончателно решение за лечение на дете от Фонда за лечение на деца.

Това обяви здравният министър Петър Москов.

С новите процедури окончателното решение дали Фондът ще финансира лечението на дете или не, трябва да бъде готово в рамките на месец след постъпването на искане за средства. Здравният министър коментира още, че в Закона за лекарствата, който ще влезе в парламента през септември, е предвидена възможността държавата чрез собствено търговско дружество да набавя изчезващите от пазара лекарства без аналог.

Правителството одобри промени във Фонда за лечение на деца

Всяка една от дейностите, финансирани от Фонда за лечение на деца, остава, обясни здравния министър Петър Москов:

"Дават се допълнителни възможности за осигуряване на транспорт и настаняване на всяко едно от децата и на един придружител. Както и възможност за финансиране от Фонда на до 3 контролни прегледа след проведено изследване и трансплантация на дете. Т.е. няма ограничение на възможностите Фондът да финансира, напротив - даваме възможност да се финансира лекарствена терапия с медикаменти, които по някаква причина не могат да бъдат осигурени".

Съкратени са сроковете и процедурите от входирането на искане за финансиране на лечение на дете до окончателното решение.

Новият директор на Фонда за лечение на деца ще се стреми да върне доверието

"В рамките на месец би трябвало - от постъпването на заявлението до решението, което изключва намирането на конкретна клиника, ако е по желание на родителя. Но ако всичко зависи от фонда, срокът е в рамките на месец", добави Москов.

Той коментира още, че Законът за лекарствата, който ще бъде пуснат за обществено обсъждане другата седмица, е предвидена възможност държавата да може да се намесва в случай на изчезващи от пазара лекарства без аналог:

"Няма никаква причина държавата да няма възможност - в лицето на собствено търговско дружество, да осигурява по начин, по който държавата може да прави това, главно става въпрос за лекарства без аналог, когато търговецът не вижда достатъчна полза в това. Т.е. това е ангажимент на държавата и министерството и ние ще го направим".

Москов допълни, че Законът за лекарствата ще влезе в парламента през септември.