Правителството одобри промени във Фонда за лечение на деца
Правителството одобри промени във Фонда за лечение на деца / Sofia Photo Agency, архив

Правителството одобри промени в постановлението за създаване на Център "Фонд за лечение на деца".

Измененията са свързани с необходимостта от оптимизиране дейността на фонда с цел гарантиране на достъпа на българските деца до навременна диагностика и лечение в страната и чужбина, както и с оглед гарантиране на ефективното и законосъобразно разходване на публичните средства за здраве в полза на децата.

Новият директор на Фонда за лечение на деца иска да върне доверието

Прецизира се обхватът на дейностите за организационно и финансово подпомагане като се запазват всички, които до този момент са били допустими за финансиране на фонда. Транспортните разходи и разходите за престой за всяко дете и за един негов придружител по време на лечението в чужбина, ще се заплащат съгласно изискванията на Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина. Създава се възможност за заплащане на преводачески услуги, когато е необходимо.

Над 200 деца чакат решение от Фонда за лечение на деца

Промените дават възможност и за заплащане на лекарства от списъка по чл.266а от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (разрешени, но неналични на пазара), както и за финансиране на до три контролни прегледа след осъществено лечение/трансплантация. Едновременно с това се въвежда ограничение за финансиране на методи, които не са в съответствие със законодателството на държавата по местолечение или с въведените от нея стандарти или насоки относно качеството и безопасността на лечението.

За първи път се регламентира статутът на резервни членове на Съвета, които да заместват редовните, в случай на невъзможност за участие в заседание. Целта е да се осигурят условия за редовно провеждане на заседанията на Съвета и да не се допуска забавяне на сроковете.

Родители протестираха заради работата на Фонда за лечение (СНИМКИ)

Числеността на администрацията се запазва, но се въвежда изискване директорът на Фонда да е магистър по медицина с призната медицинска специалност. Външната експертиза ще се извършва освен от определени медицински специалисти и от лечебни заведения, разполагащи с консултативни органи, в които могат да бъдат осъществени комплексни консултации на децата - онкологични и хематологични комисии, комисии по редки болести, ЛКК и др.

Целта на промените е осигуряване на своевременно и качествено лечение на децата в страната и чужбина, както и постепенно разширяване обхвата на финансираните дейности и намаляване на разходите на семействата, свързани с лечението на децата им.