Сесилия Саркози пред Дарик за спасителната мисия в Либия през 2007-ма
Сесилия Саркози пред Дарик за спасителната мисия в Либия през 2007-ма / снимка: Gulliver/Getty Images; снимки в текста: Sofia Photo Agency, архив

„Но аз искам да ви дам сестрите. Ето, давам ви ги! Доволна ли сте сега?" - репликата е на покойния вече либийски диктатор Муамар Кадафи и е казана в заключена стая в резиденцията му в Триполи по адрес на първата дама на Франция.

Сесилия Саркози пред Дарик за спасителната мисия в Либия през 2007ма
netinfo
Сесилия Атиа, в онзи юлски ден на 2007-а все още Саркози, слага края на една 8-годишна драма и връща свободата и живота на пет българки и един палестинец!...

Сесилия Саркози пред Дарик за спасителната мисия в Либия през 2007ма
netinfo
Шест години след раздялата си с Никола Саркози, който бързо я замени с Карла Бруни, Сесилия написа автобиографията си, наречена „Жажда за истина".

За спасителната мисия в Либия, за тежките разговори с Кадафи, за моментите, в които е изглеждало, че всичко ще се провали, за щастливия край на една мрачна история - Сесилия Саркози по Дарик радио в сряда, 9 октомври, след новините в 13.00 часа в предаването „Междуредие"!

Сесилия Саркози пред Дарик за спасителната мисия в Либия през 2007ма
netinfo

След осем години в либийски затвор шестимата български медици Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червняшка, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова, Здравко Георгиев и палестинският лекар Ашраф Хаджуч се завърнаха в България на 24 юли 2007 година. Те бяха придружавани от тогавашната първа дама на Франция Сесилия Саркози и еврокомисаря по външните отношения по това време Бенита Фереро-Валднер, които са водили преговорите с Либия за освобождаването им. Петте българки и палестинецът бяха осъдени на смърт три пъти заради умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца от Бенгази. В средата на юли 2007 година Висшият съдебен съвет на Джамахирията замени смъртните им присъди с доживотни. След завръщането си у нас те бяха помилвани от президента Георги Първанов.