/ netinfo
И тази година Фондация "Живот със Синдром на Даун" призовава да обуем шарени чорапи в подкрепа на хората Синдром на Даун
На 21 март светът отбелязва Международния ден на хората със Синдром на Даун. По традиция в този ден всички, които подкрепят хората със Синдрома на Даун, обуват шарени чорапи. Каква е идеята? Хората с Даун често са наричани „най-слънчевите хора на планетата“, а какъв по-хубав начин от това да покажем слънчево настроение, като обуем шарени чорапи?

За поредна година семейството на Силвена и Красимир от Варна, които са основатели на фондация „Живот със Синдром на Даун“, чиято дъщеричка Микаела е с Даун, призовават колкото се може повече хора да се включат в инициативата. Заедно с братчето на Микаела, Крис, те записват и специално видео. "Живот със Синдром на Даун" са финалисти в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA в партньорство с фондация Reach for Change България - ПРОМЯНАТА 2016/2017.

Синдром на Даун
netinfo

„Искаме да покажем,  покажем, че светът е шарен и че хората с Даун също заслужават щастлив и достоен живот. Затова призоваваме всеки, който има желание да се включи и да сподели снимка на своите шарени чорапи в социалните мрежи на 21 март“, разказват Силвена и Красими.

За да помогне на кампанията малкият Крис се обръща към всички известни личности и ги моли те също да подкрепят инициативата.

А ето и как да се включите:

1. Обуйте шарени чорапи на 21 март!

2. Направете снимка с чорапите си или видео

3. Споделете снимката във Фейсбук или Инстаграм, като добавите хаштаг #животсъссиндромнадаун и тагнете профилът на Живот със Синдром на Даун / Life with Down Syndrome

4. Предизвикайте трима приятели да направят предизвикателството

Крис и Микаела ще изберат най-хубавата снимка и видео и за техните автори ще има награда.

За първи Международния ден на хората със Синдром на Даун е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата.