С наднормено тегло са над половината българи над 20 години
С наднормено тегло са над половината българи над 20 години / sxc.hu
С наднормено тегло са над половината българи над 20 години
67621
С наднормено тегло са над половината българи над 20 години
  • С наднормено тегло са над половината българи над 20 години

Повече от половината българи над 20 години са с наднормено тегло. За това алармира председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев по повод Световния ден за борба със затлъстяването.

По думите му наднорменото тегло е световна пандемия, която води до увеличаване за заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. Все повече нараства тенденцията на затлъстяване сред децата, като България заема рисковото шесто място в Европа по свръхтегло сред подрастващите.

Над 2 милиона души и близо 200 хиляди деца у нас са с наднормено тегло. Това сочи статистиката на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Доц. Ханджиев определи затлъстяването като един от най-сериозните социални и медицински проблеми на 21 век. По думите му в България в последните десет години се отчита увеличаване на затлъстяванеto, като най-опасно е затлъстяването в детска възраст. Всеки трети първокласник е с наднормено тегло, подчерта доц. Ханджиев.

Проф. Надка Бояджиева от Медицинския университет в София заяви, че всеки с наднормено тегло е потенциален диабетик. По думите й предиабетът е много по-опасен от същинската болест. "Предиабетът е скритият убиец на много хора, той се развива с години и понякога изведнъж се проявява в една по-тежка форма, защото не сме щадили нито панкреаса, нито цялостното здраве. Опитваме се да го открием рано, като намерим хората, които са с увеличено тегло - над 25 процента, които са с данни при нашите клинико-лабораторни изследвания с предиабет", обясни проф. Бояджиева.

От днес стартира проект в Медицинския университет, чрез който се набират лица с наднормено тегло и застрашени от диабет, които за период от три години ще бъдат под безплатен медицински контрол.