Птица от защитения вид Царски орел е намерена мъртва край Сливен
Птица от защитения вид Царски орел е намерена мъртва край Сливен / снимка: Община Сливен

Мъртъв Царски орел е бил открит на 18 май по пътя Сливен - Ямбол, съобщава експертът от отдел „Екология" в сливенската общинска администрация Мария Диловска. Птицата е била блъсната от моторно-превозно средство преди разклона за с. Гергевец. Уведомени са експертите от РИОСВ Стара Загора, а птицата е изпратена за аутопсия в Спасителния център за Диви животни на „Зелени Балкани".

Дейностите по проследяване на този вид орли е започнал през 2008 г. До момента са проследени 30 индивида с предаватели, но за съжаление е останала само една жива птица, казва още Диловска и допълва, че повече от 90% от младите птици загиват от различни фактори, като голяма част от тях са причинени от човешката дейност.

По думите на Диловска на пътя Сливен - Ямбол, който е от второкласната пътна мрежа, редовно се намират прегазени или блъснати диви животни - таралежи, видри, лалугери, птици и други, това се случвало, тъй като водачите шофират с несъобразена скорост за такъв клас път.

Намерената мъртва птица е била картотекирана в Спасителния център за диви животни под името Волен. Орелът е излюпен през май 2013 г. в гнездо, намиращо се в Средна гора. През юни същата година Българско дружество за защита на птиците му слагат GPS предавател за подробно проследяване на траекторията и скитанията му.

Поради влошено състояние Волен е бил лекуван половин година в центъра за Диви животни в Стара Загора като отново е бил пуснат на 4 март миналата година от Каменски баир, община Сливен. През последните няколко месеца е скитал в държавите Румъния и Молдова, като е стигнал чак до украинския град Киев. Преди няколко дена Волен се завръща в България и загива в пътния инцидент.

Царският орел е една от най-редките птици, както в България, така и в по света. В миналото е бил сред най-разпространените грабливи птици у нас, а днес популацията му наброява едва двайсетина двойки. Повечето от тях са в Югоизточна България като през по-голямата част птиците пребивават по Сливенското поле, където намират своята храна (таралежи, лалугери, зайци и др.) Именно това е била причината за смъртта на тази птица, тя се е спуснала към пътя като е видяла труповете на таралежите.Основните заплахи за вида са бракониерство, токов удар, безпокойство по време на гнездене, пътно-транспортни произшествия, използване на пестициди и отровни примамки в селското стопанство.

Според експертите много бързо и лесно се унищожават, убиват и заличават видовете орли и местообитанията им и е изключително трудно, почти невъзможно и икономически неоправдано да се възстановят.

Други новини от Сливен