Пръст от гроба на хан Кубрат в Украйна даде Николай Овчаров на отец Боян Саръев
Пръст от гроба на хан Кубрат в Украйна даде Николай Овчаров на отец Боян Саръев / netinfo

Три стъкленици с пръст от гроба на хан Кубрат връчи проф. Николай Овчаров на отец Боян Саръев и манастирския комплекс "Успение Богородично" в Кърджали, на община Кърджали и на най-голямото училище в Южна България "П. Р. Славейков".

Пръстта бе пренесена от малкото украинско селце Малая Перешчепина, където наскоро бе чествана и 100-годишнината от откриването гроба на прабългарския владетел. Това е единствения идентифициран гроб на български владетел, признат от световната научна общественост, отбеляза проф. Овчаров.

По думите му преди 25 години двама учени - австриецът д-р Вернер Зайт и германецът проф. Йоахим Вернер разчитат на два от пръстените - част от несметното съкровище, намерено в гроба, монограмите на хан Кубрат и на неговия предшественик - чичо му Органа, владетели на огромната прабългарска империя от 7 век, каза проф. Овчаров.

Той разказа как е бил разкрит гроба на хан Кубрат през 1912 година. Две овчарчета си играели в района на дюните край украинското селце Малая Перешчепина. Изведнъж едното пропаднало в пясъците. Когато разкопават за да го извадят, го намират пропаднало в сребърна делва. При продължилите разкопки се откриват несметни количества сребро и злато. Успели да съберат 25 килограма злато и 50 килограма сребро. Повече от 800 предмета има събрани днес, изложени в Ермитажа. Това е най-голямото съкровище, откривано през 7 век в Европа и Азия.

Преди 10 години на това място е направен паметник със знака на рода Дуло. По време на честването на 100 годишнината от разкриването на гроба на хан Кубрат възникна идея на организацията на българите по света той да прерасне в мемориален комплекс. Стартирала е кампанията за набиране на средства. Самите украинци приветствали идеята за мемориален комплекс на хан Кубрат. От една страна те разчитали по този начин да се създадат условия за културен туризъм. От друга, по думите на Овчаров, у не малко украинци битувало разбирането, че те също са потомци на хан Кубрат като владетел на първата голяма държава, създадена на тяхна територия.