Промените в закона за културното наследство откриват път на корупцията според археолози
Промените в закона за културното наследство откриват път на корупцията според археолози / снимка: БГНЕС, архив
Законът за обществените поръчки при археологически проучвания ще доведе до легална корупция
58303
Законът за обществените поръчки при археологически проучвания ще доведе до легална корупция
  • Законът за обществените поръчки при археологически проучвания ще доведе до легална корупция

Прилагането на Закона за обществените поръчки при археологически проучвания ще доведе до легална корупция, тъй като най-ниската цена за извършване на проучването означава съкращаване на сроковете за изпълнение и нужното допълнително съгласие от страна на археолозите да го извършат за по-кратко време. Това мнение изрази д-р Румяна Колева от катедрата по археология към Историческия факултет на Софийския университет, във връзка с промените в Закона за културното наследство, които предвиждат търгове за спасителните археологически проучвания.

Предпоставка за корупция е и промяната, според която председателят на съвета за теренни проучвания ще бъде назначаван директно от културния министър.

"Като добавите към това и измененията, че когато теренните проучвания са спасителни, разрешението за тях се издава от председателя на Съвета за теренни проучвания или от упълномощен от него член на състава на Съвета. Това означава, че председателят на Съвета може да си дава разрешения на сговорчивия археолог. Няма как да се разбере дали този археолог се е отчел правилно, дали върши работата професионално или не и пътят за корупционните схеми е открит", обясни Колева.

Калин Димитров, заместник-председател на Асоциацията на археолозите в България, заяви: "Това е направено от една страна с цел да се улеснят инвеститорите, да се решат проблемите на изпълнителната власт с недобрата координация в строителните дейности и да се отворят възможностите за асфалтирането на магистралите, а от друга страна да се отворят възможностите за консервационно-реставрационни и адаптационни дейности върху обекти на недвижимото културно наследство, които се дават на инвеститори".