Проект за 500 000 евро учи хората с увреждания на чужди езици
Проект за 500 000 евро учи хората с увреждания на чужди езици / sxc.hu

Нов проект ще подпомага хората с увреждания при кандидатстване за работа и използване на ИТ инструменти в кол центровете. В него участват пет европейски държави, а нашата страна е координатор на дейностите. Домакин на двудневната среща на партньорите по проекта ИТ Шанс е Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив.

По време на срещата организаторите от фондация Бъдеще 21 век ще подготвят и пакет от материали, в които ще се обясни как и при какви условия хората с увреждания ще могат да работят в кол центрове, съобщи за Дарик председателят на организацията Райчин Рачев. Освен това ще бъде представен проект за онлайн езиково обучение на стойност около 500 000 евро, стартирал през януари тази година. Амбицията на създателите е освен традиционните езици в платформата скоро да бъдат включени и набиращите популярност китайски и японски.

В рамките на проекта хората с увреждания ще могат да се обучават безплатно и да подават обратна информация към създателите за евентуални недостатъци и предложения за подобрения на софтуера. Алфа версията ще е готова до март следващата година, а бета версията - през лятото. Тя ще е работеща и ще позволява интерактивно обучение. Проектът си сътрудничи с български университети, които са специалисти по електронно обучение и такова по чужди езици, обясни Рачев.

Други новини от Пловдив