Продължава работата на Шестия църковно-народен събор
Продължава работата на Шестия църковно-народен събор / снимка: БГНЕС
С участието на българския патриарх Максим, на архиереи на Българската православна църква (БПЦ) и на повече от 120 делегати трети ден в Рилския манастир продължава работата си Шестият църковно-народен събор. Това е втората сесия на висшия форум на БПЦ, която ще продължи до 11 октомври.

Сега разглеждаме главата от устава, която определя правомощията на Светия синод както в пълен, така и в намален състав, съобщи в една от почивките отец Ангел Ангелов – говорител на събора. Това са доста точки и работата върви по-бавно, но не бива да се бърза, защото всичко трябва да се оглежда внимателно, търси се най-верният изказ, за да имаме убедеността, че уставът ще бъде максимално осъвременен и ще остане във времето, каза отец Ангелов.

Най-важното нещо по думите му е чистотата на вярата, на православното учение, верността и истинността на богослужението, въвеждането на самото тайнство. Сред правомощията на Светия синод, които са дискутирани, отец Ангелов посочи правото, което принадлежи единствено на архиереите на църквата, за варенето на светото миро, канонизирането на светци и други правомощия на синода.

Следващата глава, която делегатите ще дискутират, е свързана с икономическото управление на БПЦ, съобщи отец Ангелов. Предстои разглеждането на доста по-тежки, по думите му, членове от устава. Дискутирана е и точка, свързана с църковната свещ, която рефлектира по някакъв начин върху икономическите проблеми на църквата. Ясно се прие, каза говорителят на събора, че църковната свещ ще носи съответния символ на църквата и трябва да бъде изработена единствено в свещоливница, която притежава патент, издаден от Светия синод.