Приют за безпомощни улични кучета откриха в столицата
Приют за безпомощни улични кучета откриха в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Любовта към животните, в частност към кучетата, и действията за намаляване на бездомни четириноги по улиците на София събраха на едно място един от бившите главни прокурори на страната и един бивш главен секретар на МВР. Става дума за Иван Татарчев и Бойко Борисов. Първият в качеството си на председател на Националната фондация за защита на животните и вторият като кмет на столицата присъстваха на откриването на нов приют за улични кучета. Той е изграден в столичния район „Слатина" съвместно от кметството, фондацията на г-н Татарчев и немската природозащитна организация „Тюрхилфе Зюден", като капацитетът е за около 100 кучета. Приютът беше открит с тържествен водосвет и фолклорен състав.

На тържеството присъстваха и районният кмет Антоанета Апостолова, председателите на немската фондация Ренате Бергандер и Хайди Пикел, участничката в „Сървайвър" Меги Дерм и доста граждани. Малко преди откриването на приюта няколко роми се интересуваха как и къде могат да заведат своите кучета за кастрация. В същото време директорът на общинското предприятие „Екоравновесие" Мирослав Найденов коментира за Дарик, че с такива приюти ще са върви към максимално ограничаване на бездомните кучета по улиците на града, а приетата общинска стратегия в тази насока има амбицията до 2011 г да няма безстопанствени кучета по улиците на София. Миглена Димитрова, представител на немската фондация у нас поясни, че идеята на новия приют не е от него да се избират и осиновяват кучета, а в него да се съберат за отглеждане предимно безпомощните, стари, куци и сакати четириноги. За тях съвместни грижи за отглеждане ще се полагат от немската фондация и от българската с председател Иван Татарчев. Бившият главен прокурор на страната призове чрез „Дарик" за повече разбиране към бездомните животни, като подчерта със задоволство, че вече и България има закон за защита на животните. В същото време окачестви като „изроди" хората, които мразят уличните кучета и котки и с цел да ги изтребят хвърлят отрови по градинки и полянки.

Татарчев каза, че като домашен любимец винаги е отглеждал котки и щял да умре от тъга, когато една от предишните котки, които отглеждал починала. Спасило го това, че му „подхвърлили" друга котка, която в началото била дива, но сега го следвала като куче.

Репортаж от откриването на приюта за бездомни кучета чуйте в звуковия файл