Подкрепят ли родните сценаристи стачката на холивудските си колеги
Подкрепят ли родните сценаристи стачката на холивудските си колеги / снимка: БГНЕС

Най-емблематичните ток-шоута на Америка The late show с Дейвид Летърман и Tonight на Джей Лено вероятно ще излязат в "принудителен отпуск" за неопределено време.

Причина е започналата стачка на гилдията на американските сценаристи на тв предавания, сериали и новинарски емисии. 12-те хиляди писачи настояват за по-голям дял от печалбите от излъчванията на произведенията им по новите медии- интернет и мобилните телефони, както и от продажбите на DVD-та.

Телевизиите имат резерв от сериали за поне месец напред, но увисват с ежедневните токшоута и комедийни програми, които се захранват с пресни концепции. Риалити форматите обаче не се нуждаят от сценарии, така че те са един от вероятните заместители, коментираха продуценти.

Медийните анализатори прогнозират, че стачката ще се проточи и ще причини загуба на тв индустрията за около милиард долара. Последната стачка на сценаристите е била през 1988 година, продължила е 22 седмици и загубите от нея са оценени на половин милиард долара. Сред прекъснатите тогава сериали е бил и култовият сериал "Стар трек".

Мария Йотова попита българските колеги на холивудските сценаристи за какво биха протестирали и подкрепят ли исканията им. Чуйте коментарите на Мирон Крумов - сценарист на „Сблъсък”, и Иван Спасов - сценарист на „Сървайвър”.