Овчаров показа  златовезани епископски одежди от 12-ти век
Овчаров показа златовезани епископски одежди от 12-ти век / снимка: DarikNews.bg, Павел Тенчев

Златовезани епископски одежди от 12 век, намерени при разкопките на средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча" в Кърджали през 1998 г. бяха показани за първи път след възстановяването им във Великотърновската лаборатория. Това стана в музея в Кърджали. Освен одеждите, проф. Николай Овчаров показа за първи път и мощите на човека, който е бил погребан с тях. По негови предположения това е мъж на 40-45 години, с висок обществен сан, вероятно епископски. Прах от тези мощи проф. Овчаров предаде за съхранение на отец Боян Саръев в манастирския комплекс „Успение Богородично" в Кърджали

„Това са изключително скъпи дрехи и явно човекът, който е бил погребан с тях, е бил един много тачен човек със сан на епископ, местен светец", каза на пресконференция проф. Николай Овчаров. Той поясни, че става дума за пълно литургично облекло - наръкавник, като в центъра му е извезан образа на Богородица. Запазен е и част от епитрахила, част от набедрениците, голям текстилен кръст от омофора, с който се е намятал човека. „Това говори със сигурност за епископския сан на човека. С това всички съмнения, че „Св. Йоан Продром" е бил главната църква на епископия отпаднаха", подчерта проф. Овчаров. Според него става дума за епископ Константин Ахридоски, а за това се съди и по оловните епископски печати, които бяха намерени миналата година на Перперикон, на един от които е изписано именно неговото име.

„Има възможност тези находки да бъдат експонирани в кърджалийския музей, но за да стане това е необходимо отпускането на средства - не повече от 10-15 000 лева от Министерството на културата, за специална аргонова витрина, в която да се съхраняват мощите и одеждите", посочи проф. Овчаров. Според него по този начин музея в Кърджали може да се превърне в дестинация от световно значение.

При приемането на прахта от мощите на светеца отец Боян Саръев припомни, че в началото на века частици от божия кръст, намерени при разкопките на Перперикон,  бяха предадени за съхранение при него, а от тогава много чудеса се случили, когато хората идвали да се докоснат и поклонят пред тях. „Със сигурност знам, че няколко души излязоха от кома и започнаха живота си наново, почти възкръсваха от мъртвите. неми проговаряха, момче от Смолян проходи, семейства, които не можеха да имат деца дълги години, се сдобиха с рожби", разказа отец Боян. Той изрази надежда, че с приемането на частиците от светите мощи, чудесата ще продължат да се случват.