Откриха тайната за предпазване от рак
Откриха тайната за предпазване от рак / netinfo

Учени твърдят, че са открили липсваща връзка в начина, по който клетките се предпазват сами от рака, предаде Би Би Си. Открито е как клетките включват ген, наречен „р53“, който може да блокира развитието на тумори. Изследователите казват, че откритието има важни последствия за лечението и диагностиката на рака. Изследването, поместено в „Genes And Development“, е било проведено от екипи от учени в Сингапур и в Университета в Дънди. Откритието как се регулира този процес ще има невероятно големи отражения в създаването на по-добри лекарства и начини за диагностика на рака.

Генът „р53“, за пръв път установен преди 30 години, играе жизненоважна роля в поддържането на тялото здраво като „нарежда“ на увредените клетки да се самоубиват. В половината от всички случаи на рак този ген е или увреден или неактивен, давайки възможност на увредените клетки да управляват безнаказано, да продължават да се делят и да създават раковите образувания.

За най-новото проучване е използван генетичен трик, с който се дава зелена светлина на гена, като по този начин е изследван начина, по който той регулира процесите. Установено е, че въпросният ген не само създава добре установен едноименен протеин, но и вариант на алтернативен „контролен ключ“ на протеина „ p53“, познат като изоформ. Рибата зебра, която притежава същия ген като човешкия, може да понесе неголеми дози радиация, което причинява увреждане на ДНК, тъй като генът влиза в действие, за да отстрани увреждането. Подобен процес не се случва при рибите зебра без „превключването“ и те умират след излагането им на радиационно въздействие. Според изследователите това е доказателство, че процесът на "включване" играе решаваща роля при даването на възможност на „р53“ да извърши възстановителната си дейност, допълва БГНЕС.

Водещият изследовател проф. Дейвид Лейн казва: „Функцията на „р53“ е критична за начина, по който много терапии на рака убиват клетки, тъй като радиотерапията и химиотерапията действат отчасти чрез отключване на самоубийството на клетки в отговор на увреждането на ДНК. Така че, разбирането в по-голяма степен на начина, по който този ген се контролира в клетките, е наистина важно в намирането на начини за предотвратяване на превръщането им в злокачествени“.