Официалните лица в Търново получиха комплект с мемориални материали
Официалните лица в Търново получиха комплект с мемориални материали / netinfo

Специален комплект с мемориални материали получиха всички официални лица, поканени за честванията на 100-годишнината от обявяването на Независимостта във Велико Търново. 1000 са специално изработените кутии. Голяма част от тях бяха връчени на гостите по време на коктейла, даден от община Велико Търново по-рано днес.

В кутията всеки от присъстващите намери юбилейната старопрестолна грамота, отпечатана на специална хартия, наподобяваща пергамент. Върху нея са изписани имената на търновските владетели на Второто българско царство, държавните глави след 1878 г. и светиите, покровители на българския народ, свързани с престолнината. Сред материалите е фототипно издание на книгата на свещеник Тодор Хлебаров „Възобновяване Третото българско царство”, в която са описани събитията в Търново от преди 100 години.

За всеки от официалните гости има още мемориален знак – възпоминателен кръст за Независимостта на България, които е реплика на отсечения през 1909 г. в Берлин кръст в чест на първата годишнина от българската Независимост. Сред мемориалните материали, издадени от инициативния комитет, са още фототипно издание на манифеста за Независимостта, копие от Конституцията на Княжество България, два юбилейни вестника и възпоминателен албум, както и юбилейните пощенска марка и плик.