Очакванията за бъдещето на планетата са песимистични
Очакванията за бъдещето на планетата са песимистични / netinfo

Очакванията на хората по света за бъдещето на планетата ни са преобладаващо песимистични, като най-силен скептицизъм е характерен за Западна Европа. Това пише днес електронното издание на швейцарския в. "Тан", позовавайки се на проучване на института "Галъп".

Към 48 процента от анкетираните смятат, че следващото поколение ще живее в един по-несигурен свят. Онези, които вярват в обратното, са едва 26 на сто, сочат данните.

В икономически план възгледите на участниците остават стабилни: 40 на сто от запитаните мислят, че следващото поколение ще живее по-охолно, докато 31 процента очакват, че икономическото състояние на хората ще се влошава.

В това отношение европейците се отличават със своя песимизъм, тъй като само 19 на сто допускат, че икономическото състояние ще се подобрява, а 53 на сто - че ще се влошава.

Новите членове на ЕС Румъния и България са по-оптимистично настроени - 55 процента от румънците и 49 на сто от българите виждат бъдещето в розови краски.

На въпроса вярват ли на политиците си, отговорите на участниците от Африка показват най-ниска степен на доверие - 81 процента от тях смятат, че управляващите са непочтени. Високо е недоверието и в Източна Европа, където 60 на сто от анкетираните не вярват на политиците си.

В Западна Европа средната оценка в това отношение е по-висока, макар че 76 на сто от австрийците, 69 процента от германците, 54 процента от белгийците, 52 на сто от норвежците и 50 на сто от швейцарците смятат, че техните политици са

непочтени. В САЩ така мислят 52 на сто от запитаните, а рекордът се държи от Боливия (90 на сто), Перу и Еквадор (с по 89 на сто) и Венецуела (80 процента).

Сред приоритетите си анкетираните поставят най-високо мира и ограничаването на конфликтите (15 на сто от участниците) пред икономическия растеж и борбата срещу неравенството. Войната с тероризма е най-важна за 12 на сто от участниците в изследването, показват данните.

Проучването е осъществено по поръчка на Световния икономически форум (WEF). То е извършено през ноември и декември миналата година с участието на 55 000 души в 60 страни.