Обсъждат реставрацията на Зографския манастир
Обсъждат реставрацията на Зографския манастир / netinfo

Президентът Георги Първанов ще участва в заседание за обсъждане на реставрацията на източното крило на Зографския манастир в Атон, известно като банското крило. Срещата ще се проведе в Банско. Участие в срещата ще вземат още кметът на Банско Александър Краваров, неврокопският митрополит Натанаил и игуменът на Зографския манастир Амвросий. Патрон на инициативата по укрепването на светата обител в Атон е държавният глава.

Главен акцент на заседанието, в което ще участва и президентът Георги Първанов, ще бъде ремонтът на източното крило на Атонския манастир, построено от жители на Банско. За две години в светата обител са извършени проектантски работи, включващо цялостно архитектурно заснемане на манастира, включително и на банското крило.

За възстановяването на светата обител община Банско е отпуснала 400 000 лева, начинанието финансират и Министерството на финансите и Министерски съвет, в лицето на Дирекция „Вероизповедание”.

Ремонтът, съобразен изцяло с изискванията на Министерството на културата на Северна Гърция, предвижда укрепване на банското крило и реставрация на килиите.

По думите на кмета крилото се нуждае от ремонтни дейности, тъй като е най-автентичното и единственото запазено от 1750 година. В южното крило в светата обител е заложено изграждането на нови помещения за библиотеката и иконите и нов покрив.

Ремонтът ще се извършва по ръководството на архитект Васил Китов, съвместно с гръцки фирми. На срещата ще се направи и отчет за изминалата година на Инициативния комитет, финансов отчет за изразходваните средства, както и промени в неговия състав.